Pojištění pro mladé: vše, co potřebujete vědět

|

Mladá žena běhající v parku
Nejdůležitější fakta o mladých lidech a pojištění

Předpokládaný čas čtení: 5 minut

  • Mnoho mladých lidí se v tématu pojištění nevyzná. Z generace Z má 43 % o jednotlivých produktech jen malé znalosti.
  • Existují tři druhy pojištění: povinné, zákonné a nepovinné.
  • Neměli byste se obejít bez pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění pracovní neschopnosti. Chrání vás před existenčními riziky.
  • Některé druhy pojištění, jako například cestovní pojištění, mohou být užitečným doplňkem.
  • Pravidelně kontrolujte své smlouvy a v případě potřeby je změňte nebo zrušte. Můžete tak ušetřit mnoho peněz.

Pojištění pracovní neschopnosti, pojištění domácnosti nebo pojištění odpovědnosti za škodu – seznam pojištění je dlouhý a udržet si v něm přehled je téměř nemožné. Pro každou životní situaci, každou cennou věc a každou situaci existuje pojištění. Která pojištění potřebujete? Která jsou méně důležitá? V tomto článku se dozvíte, která pojištění mají pro mladé lidi největší smysl.

Generace Z: mladí, digitální, odhodlaní a bez plánu? Do této generace patří všichni, kteří se narodili v letech 1995 až 2010. Z mezinárodní studie společnosti CAPCO z roku 2021 vyplývá, že 43 % příslušníků generace Z se nevyzná v pojištění a necítí se být dobře informováni o pojištění a jednotlivých produktech. Cítíte to stejně? Pokud už nejste pojištěni společně s rodiči a potřebujete vlastní pojištění, může to pro vás být velmi nepřehledné. Pojištění však nemusí být složité. V zásadě můžete rozlišovat tři druhy pojištění: povinné, zákonné a nepovinné.

Tato pojištění potřebujete

Některá pojištění jsou v České republice povinná a patří mezi zákonná povinná pojištění. Patří mezi ně zdravotní pojištění, povinné ručení a pojištění odpovědnosti majitele psa.

Zdravotní pojištění

V České republice je povinné pro každého zdravotní pojištění. Jako mladý člověk jste automaticky pojištěni, pokud chodíte do školy nebo studujete. Jakmile však studia dokončíte, situace se mění. Jako zaměstnanci jste automaticky pojištěni v rámci zákonného zdravotního pojištění. Pokud jste ale například osoba samostatně výdělečně činná, platíte si zdravotní pojištění sami. Musíte mít zákonné a k tomu volitelně soukromé zdravotní pojištění.

Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla

Máte své první auto? Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je povinné. Pokud svým vozem způsobíte nehodu a poškodíte jiné vozidlo, pojištění vám uhradí finanční ztráty. Pokud se někdo zraní a bude po určitou dobu v pracovní neschopnosti, pojišťovna odpovídá za případnou újmu na zdraví. Pokud však při nehodě dojde k poškození vašeho vozu, pojištění se na vás nevztahuje. Na škody na vlastním vozidle potřebujete komplexní pojištění.

 

Žena hrající si se psem v lese

Tato pojištění jsou důležitá

Kromě povinných pojištění existuje několik druhů pojištění, bez kterých se většinou neobejdete. Chrání vás před velkými finančními riziky. Zásadní je jedna otázka: dokážete sami nést pojistné riziko? Pokud ne, potřebujete tato důležitá pojištění.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Pojištění odpovědnosti za škodu je jedním z nejdůležitějších druhů pojištění. Pokud omylem poškodíte sousedovu drahou vázu nebo dokonce někoho zraníte, může se vám následná újma na zdraví, škoda na majetku nebo finanční ztráta silně prodražit. Případné milionové škody pak představují riziko, které ohrožuje samotnou vaši existenci. S pojištěním občanské odpovědnosti za škodu se chráníte před vysokými nároky poškozených na náhradu škody, které ze vás v případě škody uhradí pojišťovna.

Náš tip: Mnoho soukromých pojistek odpovědnosti se vztahuje i na ztracené klíče. Pokud ztratíte klíč od pronajatého bytu, často je nutné vyměnit centrální zámek, což se může rychle prodražit. V takovém případě nastupuje pojištění odpovědnosti za škodu a pokrývá náklady.

Pojištění pracovní neschopnosti

Bez pravidelného příjmu nebudete schopni pokrýt své provozní náklady. Co se stane, když náhle přestanete být schopni pracovat? Úraz nebo vážné onemocnění vás může ze dne na den připravit o možnost pracovat. Pojištění pracovní neschopnosti vás může ochránit před finančními ztrátami. Vyplácí vám pravidelný příjem a zajišťuje vaši finanční existenci.  

Je dobré vědět: Podle analýzy společnosti Morgen & Morgen jsou nervové poruchy nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. Přibližně třetina z nich se stává práce neschopnou kvůli nervovým poruchám, mezi které patří i duševní onemocnění, jako je například deprese.

Penzijní připojištění

Samotný státní důchod mnoha mladým lidem stačit nebude. Je tedy stále důležitější se aktivně zabezpečit a chránit. Penzijní připojištění vás finančně zajistí do budoucna a může vyplnit mezeru v důchodu. Existuje pro něj mnoho finančních produktů: Výběr je obrovský: investiční fondy, soukromé penzijní pojištění, akcie, podnikové nebo státem dotované penzijní produkty. Všechny penzijní produkty však mají jedno společné: vyplatí se začít včas. Čím dříve si vytvoříte soukromé rezervy, tím déle můžete investovat a nechat své peníze pracovat za vás. Začněte s malými částkami a zvyšujte je v průběhu svého (profesního) života.

Pojištění domácnosti

Ukradnou vám drahé elektrokolo, prasklé vodovodní potrubí zničí váš nábytek nebo nesfouknutá svíčka zapálí váš byt: V takových případech kryje pojištění domácnosti nebo nemovitosti škody. Nahradí váš cenný majetek. To znamená, že nový nábytek nebo cennosti nemusíte platit z vlastní kapsy.

Pojištění movitého majetku chrání váš majetektaké při cestování. Pokud vám ze zamčeného hotelového pokoje ukradnou kufr nebo drahý fotoaparát, pojištění domácnosti často kryje škody.

Mladý pár se dívá do strany

Tato pojištění jsou nepovinná

Některá pojištění nejsou nezbytně nutná, ale v určitých případech mohou být vhodným doplňkem pojistné ochrany. U tohoto pojištění byste si měli položit otázku, zda chcete nést pojistné riziko sami. Pokud je vaše odpověď záporná, vyplatí se následující pojištění:

Úrazové pojištění

Nehody se stávají rychle a nečekaně – zejména ve volném čase, doma, při sportu nebo v dopravě. Pokud máte po úrazu trvalé tělesné poškození a jste dočasně práce neschopní, mohou rychle nastat finanční problémy. V takových situacích vám úrazové pojištění vyplatí jednorázovou částku, tzv. invalidní důchod.

Cestovní pojištění

Pokud se zraníte nebo onemocníte v zahraničí, vaše zdravotní pojištění obvykle pokryje náklady na krátkodobé cesty v rámci EU. Ne všechny služby jsou však v zahraničí hrazeny – repatriace často hrazena není. Pokud tedy chcete komplexní krytí nebo cestujete do zahraničí na delší dobu, je cestovní pojištění nutností.

Jak ušetřit na pojištění

Mnoho druhů pojištění je důležitých a smysluplných, ale všechna stojí peníze. Pravidelné pojistné může být zátěží pro rozpočet, zejména pro mladé lidi nebo lidi začínající svou kariéru. To však nemusí být váš případ. Pomocí několika jednoduchých triků můžete snížit pojistné za svá soukromá pojištění.

  1. Pravidelně kontrolujte a aktualizujte smlouvy: Je vaše pojištění stále vhodné pro váš současný život? Pravidelná kontrola vám ukáže, zda neplatíte zbytečně vysoké pojistné nebo zda je rozumnější jiný typ pojištění.
  2. Zrušte nepotřebné smlouvy: Můžete zrušit nepotřebné pojistné smlouvy a ušetřit peníze. Nové tarify často nabízejí lepší poměr ceny a kvality, a změna se může finančně vyplatit. Pokud si nejste jisti, mohou vám pomoci naši finanční poradci.
  3. Čím dříve, tím lépe: U některých pojistných smluv se vyplatí uzavřít je včas. U pojištění pracovní neschopnosti můžete jako mladý člověk využít nižší pojistné. Pokud jde o penzijní připojištění, platí, že čím dříve začnete, tím déle vám budou peníze sloužit.

Přečtěte si také:

Silná žena dívající se do kamery – vyjednávání o zvýšení platu

| OVB Allfinanz, a.s.

Jak si říct o zvýšení platu či mzdy: Užitečné tipy a triky

Už nějakou dobu jste ve své první skutečné práci. Všechno jde skvěle, jen váš plat by mohl být vyšší. Než však absolvujete svou první diskuzi o zvýšení mzdy, je několik věcí, které byste měli zvážit. O jakou mzdu si můžete požádat? Kdy je na to nejlepší čas a jak se na vyjednávání o zvýšení připravit? Zde se dozvíte, jaké tipy a triky byste měli mít na paměti, abyste dosáhli svého požadovaného platu.

Smějící se student – Odborné vzdělávání

| OVB Allfinanz, a.s.

Zaměstnání, odborné vzdělávání, nebo studium na vysoké škole: Co se více vyplatí?

Jde dost možná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě mladých lidí – otázka, jež vyvstane po získání maturity. V dnešní době existuje nespočet možností a cest, ale tato velká volba není vždy jednoduchá. Proto je nutné se uklidnit, nadechnout a poctivě se zamyslet a promyslet, co chcete dělat. Jak můžete najít to, co je pro vás nejlepší? A je pro vás vhodnější vysokoškolský diplom nebo odborná praxe či rovnou zaměstnání? Ukážeme vám výhody a nevýhody, dáme vám pár tipů, které vám rozhodování usnadní.