Proč mít ve svém portfoliu 'popelky'

|

Staré burziánské moudro říká: „Nejvíce peněz se na trhu vydělá, když se věci z velmi špatných změní jen na špatné“. To jsme mohli zažít takříkajíc „na vlastní sliznice “ v březnu 2020, když došlo k extrémním výkyvům na burze, přičemž akcie některých firem, které byly asociovány s bojem proti koronaviru, zažily obrovský nárůst. Někdy i o 1000 %. A druhá část toho moudra říká, že: „Nejvíce peněz se na trhu ztratí, když se věci z velmi dobrých změní jen na dobré“. To zažíváme nyní.

Myslím především na mladé a začínající investory, kteří přes si různé investiční aplikace naklikali portfolio složené z akcií jako Apple, Nvidia a Tesla. Posledních 18 měsíců se mohli těšit z výnosů, které by i pesimistovi zaplavily mozek dopaminem. Ale dnes s nečekanou náhlostí cítí, a ještě dál pocítí, proč tři technologické akcie z USA nejsou a nemohou být diverzifikovaným investičním portfoliem.

Pokud všechny vaše investice ztrácí hodnotu, je čas na audit portfolia odborníkem. Stejně je tomu ale i v případě, že všechny vaše investice krásně rostou. Proč? Dobře diverzifikované portfolio se pozná podle toho, že alespoň jedna pozice nevydělává. Zní to zvláštně, že? Proč investovat do něčeho, co prodělává? Na to odpověděl už v 50. letech Harry Markowitz, a jeho teorie portfolia byla oceněna Nobelovou cenou za ekonomii.
 

Pokud jdou vaše investice ruku v ruce vzhůru a jen kupředu, jejich vzájemná korelace je blízko hodnotě 1. Až se trend změní (jako nyní) půjdou zase společně dolů jako kámen. A přesně v těchto chvílích mohou zazářit investice, jako jsou ty opovrhované popelky jako státní dluhopisy nebo hodnotové akcie. Tlumí totiž propad investic.

Největším rizikem pro vaše bohatství nejsou medvědí trhy, ale panika a prodej v nevhodnou chvíli. A právě v tom je smysl dobře diverzifikovaného portfolia. Poskytne vám v těchto situacích psychickou útěchu a finanční možnosti k dalším nákupům, protože každý propad je zárodkem příležitosti.

Vojtěch Šmajer, analytik OVB Allfinanz pro investice a penze

Ve financích a bankovnictví působí více než 15 let. Do OVB Alffinanz přišel z Komerční banky, kde přes osm let působil na různých pozicích, včetně investičního specialisty, relationship managera nebo člena dozorčí rady v letech 2019-2023.
 
V OVB Alffinanz působí jako produktový analytik zodpovědný za investice a penze. Za loňský rok pomohl s investicemi klientům ve výši 180 milionů Kč. Je propagátorem promyšleného a dlouhodobého investování a finanční nezávislosti, které se snaží přiblížit i ostatním. Je ženatý, má jednoho syna, ve volném čase „polyká“ kilometry na silničním kole v okolí Brna.
 

Vojtěch Šmajer