Až 66 procent Čechů cestuje podpojištěných

|

Češi chápou důležitost cestovního pojištění, podceňují ale jeho rozsah i limity plnění. Většina lidí procesu sjednání bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost a může se stát, že na dovolenou odjedou tzv. podpojištění. Výsledkem může být situace, kdy sjednaný limit nestačí na úhradu léčebných výloh za zranění nebo nemoc v zahraničí, píše Zbyněk Kuběj, vedoucí produktového a analytického oddělení v OVB Allfinanz.

Cesty do zahraničí jsou pro mnoho Čechů neodmyslitelnou součástí léta. Přestože nepodceňují důležitost cestovního pojištění, možné komplikace či úrazy během dovolené si dopředu spíše nepřipouštějí a zaplacení pojištění berou jako formalitu, kterou si odškrtnou z předodjezdového nákupního seznamu. Tento přístup může být riskantní: stejně jako opalovací krém s nízkým ochranným faktorem ve slunném prostředí nezabrání popálení, i nedostatečné pojištění může způsobit palčivé problémy.

Možná právě proto volí Češi nejrychlejší a nejméně náročné cesty uzavření smlouvy o cestovním pojištění. Ne vždy je to však nejlepší volba. Podle dat z České asociace pojišťoven, ale i zkušeností z naší praxe a partnerů, jejichž cestovní pojištění zprostředkováváme víme, že 38 procent Čechů si cestovní pojištění sjednává přímo v cestovní kanceláři, ve které kupují dovolenou. Dalších 28 procent pak má tento pojistný produkt jako součást služeb navázaných na svůj bankovní účet či platební kartu. V součtu těchto 66 procent cestujících do zahraničí nemusí být chráněno před finančními důsledky dostatečně.

Zjednodušená řešení a nedostatek pozornosti k rozsahu i limitům se přitom nevyplácí. Dva nejdůležitější aspekty cestovního pojištění – limity pojistného plnění a rozsah pojištění – mohou být často nízké nebo jinak omezené. Věnujte jim proto pozornost. Vždy nabízí krytí léčebných výloh, pro které čím vyšší limit zvolíte, tím lépe. Takto sjednané pojistky někdy zahrnují pojištění úrazu, trvalých následků a odpovědnosti. Nemusí však krýt poškození či ztrátu zavazadel, storno poplatky, zpoždění letu a další nepříjemnosti. Kryjí pouze rekreační sporty, pobyt do určité nadmořské výšky a repatriaci. Dalším rizikem jsou limity pojistek odstupňované dle typu vaší karty, kdy však ani se zlatou platební kartou nemáte jistotu, že nejste podpojištěni.

Na limity pojištění a rozsah je ovšem třeba myslet i při sjednávání krátkodobého pojištění v některé z renomovaných pojišťoven. Ty v pojistných podmínkách uvádí celé řady výluk, při kterých se uhrazení výdajů za péči nedočkáte. Typickým příkladem je zranění po požití alkoholu. Pokud se rozhodnete v případě nehody jednat na vlastní pěst, a ne dle pokynů asistenční služby, nárok na pojistné plnění zaniká. Specifická pravidla platí i pro chronicky nemocné cestovatele a těhotné ženy. Pojišťovny vedou seznamy aktivit, které vyhodnocují jako adrenalinové, či dokonce jako extrémní sporty. Tyto seznamy je třeba projít ještě před uzavřením smlouvy a případně se připojistit.

Našim klientům také radíme nepodceňovat výši limitů pojistek. Kupříkladu na cestách do Kanady a USA se vyplatí nešetřit na pojistce a sjednat limit klidně až do výše 500 milionů Kč. Jedna noc na oddělení JIP v americké nemocnici totiž může vyjít i na statisíce korun a v případě operací se částky snadno šplhají do milionů. Pro cesty do Evropy mějte v peněžence i svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), který však nenahrazuje cestovní pojištění a slouží pouze pro neodkladnou zdravotní péči ve státem placených nemocnicích v zemích EU a přidružených státech (Švýcarsko, Velká Británie, Norsko, Lichtenštejnsko a Island). S vaší kartičkou pojištěnce zde máte nárok na péči za stejnou cenu a za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Výše takové spoluúčasti či další poplatky ale mohou být poměrně vysoké, stejně jako náklady na léky.

Doporučuji zvážit výhody dlouhodobého cestovního pojištění namísto jednorázových krátkodobých smluv. To může být výhodné již při dvou delších nebo čtyřech kratších zahraničních pobytech. U online sjednaných cestovních pojistek drtivě převažují krátkodobá řešení, která tvoří až 97 procent objemu touto cestou sjednaného pojištění. I z naší praxe potvrzujeme, že podíl dlouhodobých smluv pro cestovní pojištění činí zhruba 10 procent, neboť klienti po poradě s finančním poradcem často zjistí, že vzhledem k počtu cest do zahraničí je pro ně výhodnější celoroční cestovní pojištění.

Zbyněk Kuběj

Vedoucí produktového a analytického oddělení, OVB Allfinanz, a.s.