Jak se ochránit před poškozením vašeho auta či domu kunou

|

Žena s autem na kraji silnice má poruchu auta
Nejdůležitější fakta o škodách způsobených kunami

Předpokládaný čas čtení: 4 minut

  • Kuny mohou způsobit rozsáhlé a nákladné škody na autech či domech. Zejména opravy elektromobilů se pak mohou rychle prodražit.
  • Tato zvířata jsou velmi aktivní od března do konce léta, často hledají úkryt v prostorech motoru nebo na střechách domů.
  • Poškození kunou se může objevit na různých místech. Existují pojištění, která pokryjí vzniklé náklady a ochrání vás před finančními škodami.
  • Existují různé metody, jak tato zvířata rychle odehnat.

Chladné zimní měsíce jsou pryč a blíží se začátek léta, který s sebou přináší nezvané hosty – kuny. Poškození auta či domu kunou je nejen nepříjemné, ale většinou taky drahé. Od překousaných kabelů u motoru auta až po podivné zvuky na půdě domu – kuny mohou napáchat škody různými způsoby. Jak ale nejlépe ochránit své auto či dům před poškozením kunami nebo jinými hlodavci? Máme pro vás několik tipů na toto téma.

Kuna je sice malý tvor, ale její vliv je významný. Kousání kun stálo v Německu v roce 2022 více než 100 milionů eur . Počet kousnutí kun se zvýšil jen mírně, avšak náklady na opravy škod po jejich kousnutích jsou však stále vyšší a vyšší. Tím hlavním důvodem jsou elektromobily. Kuny často způsobují vážné škody především na elektromobilech. Problém je totiž v tom, že jednotlivé díly nelze opravit, ale je nutné je kompletně vyměnit. A tak rostou i náklady.

Proč kuny způsobují škody?

Kuny se rády pohybují v blízkosti lidí. Dokonce se jim líbí bydlení ve městě, v sousedství lidí. Protože jsou aktivní v noci a přes den spí v úkrytech, nejsou nijak nápadné. Ale mohou být problematické. Kuny skalní mají v oblibě zejména motorovéprostory a půdy, kde jsou schopny rychle napáchat velké škody, jež se mohou prodražit.

Tato zvířata jsou velmi aktivní během období páření od března do konce léta. Samci se snaží získat samice a k tomu potřebují mít velké území, na kterém šíří silný zápach. A to vede k poškozování aut. Ke kousnutí do kabelů často dochází, když se do motorového prostoru dostane kuna, která ucítí pach svého vetřelce, což bere jako vnik nezvaného hosta na své území, a z agresivity začne kousat do kabelů. Motorový prostor nabízí také ochranu a prostor pro skladování potravin.

Kuny poškozující auta

Poškozené kabely v autě mohou mít nebezpečné následky, ale jak poznat, že vaše auto poškodila kuna? Tyto situace mohou být znamením, že se do vašeho auta dostala kuna:

  • Únik chladicí kapaliny
  • Motor nestartuje, protože kabely zapalování jsou překousané
  • Trojúhelníkové stopy po skusu na plastových nebo pryžových dílech
  • Otisky tlapek nebo srsti na karoserii nebo v motorovém prostoru
  • Výkaly v blízkosti vašeho auta

Kuny na půdě domu

Jak poznat, že se k vám do domu vloudila kuna? Tato znamení naznačují, že ji máte doma pod střechou:

  • zvuky v podkroví ráno a večer
  • stopy výkalů
  • zbytky mršin
Žena s rukama nad hlavou se dívá s obavami nahoru

Jaké pojištění kryje škody způsobené kunami?

Poškození způsobené kunou může vzniknout na různých místech. A podle toho také existují různé pojistky, které způsobenou škodu kryjí. Ale jaká pojištění tedy existují? V prvé řade je potřeba rozlišit pojištění motorových vozidel a pojištění domácnosti.

Škody způsobené kunou na autě

Při koupi automobilu potřebujete zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení). Toto pojištění však kryje pouze škody způsobené na druhém voze. Běžné základní povinné ručení se ale na škody způsobené kunou nevztahuje. Pojišťovny ho většinou nabízí v rámci havarijníhopojištění vašeho auta, některé pojišťovny pak i případně v rámci speciálníhopřipojištění k povinnému ručení.

Co se týče havarijního pojištění, každá pojišťovna se k různým poškozením zvířaty (včetně kun) staví trochu jinak. U některých pojišťoven najdete tzv „okus“ vozidla zvířetem zahrnut v rámci komplexního havarijního pojištění (případně si ho můžete zvolit jako připojištění). Některé pojišťovny zahrnují poškození na autě způsobené kunami do tzv. pojištění proti střetu nebo poškození auta zvířetem, které už může být součástí havarijního pojištění, nebo je možné si ho sjednat dodatečně v rámci připojištění. Ne každá pojišťovna však ale do tohoto pojištění (připojištění) zahrnuje i překousání kabelů či hadic kunou, je proto dobré si pojistky vždy porovnat a před sjednáním se důkladně seznámit s podmínkami dané pojišťovny. S tím vám mohou pomoci naši finanční poradci.

Škody způsobené kunou v domě

Díky pojištěnídomácnosti můžete finančně zajistit svůj domov. Finančně ochrání váš byt, dům nebo domácnost, dojde-li k poškození – například v důsledku požáru, bouřky nebo krupobití, v případě krádeže, ale ijiným škodám na majetku.

Kuny skalní často poškozují střechu, obzvláště oblíbenými místy jsou pro ně podkroví. Tyto vzniklé škody však většinou nejsou kryty běžným pojištěním domácnosti. Některé pojišťovny tyto škody kryjí v rámci pojištění pro případ poškození fasády zvířaty či pojištění stavby. Na který druh zvířat a na co přesně se vztahuje závisí na podmínkách dané pojišťovny. Vyplatí se pojištění jednotlivých pojišťoven vždy porovnat.

Mladý pár dívající se na půdu

Jak ochránit svou domácnost či auto před kunou skalní

Existují různé metody, které dokáží udržet kuny daleko od auta, a hlavně pak od motorového prostoru. Které jsou ale účinné? Vybrali jsme pro vás ty nejběžnější způsoby:

1. Pachové odpuzovače:

Mnoho lidí používá k zahánění kun pachy, jako jsou různé kostky a vůně na WC, kuličky proti molům nebo psí chlupy. Tyto metody však dlouhodobě nefungují. Zvířata si na nové pachy rychle zvyknou. I všelijaké komerční vůně a osvěžovače vzduchu většinou pomáhají jen na krátkou dobu.

2. Drátěné pletivo:

Kus drátěného pletiva s úzkými oky přidělaný pod vozidlem může zvířatům ztížit přístup. Je ale lepší motorový prostor úplně utěsnit.

3. Mytí motoru:

Kuny skalní svým pachem přitahují další členy svého společenstva, svůj prostor si tedy značkují. V případě podezření na přítomnost kun v motorovém prostoru může pomoct motor umýt, čímž se zbavíte jejich pachu.

4. Světlo:

Kuny jsou noční zvířata, a proto se vyhýbají světlu. Pokud parkujete na veřejném prostranství, zaparkujte auto pod pouliční lampou. Pro přístřešky pro auta a soukromá parkoviště je vhodné mít zdroj jasného světla s detektorem pohybu.

5. Pravidelné kontroly:

V pravidelných intervalech kontrolujte motorový prostor a půdu a dávejte pozor na první známky výskytu kun. Rutinní kontrola se vyplatí zejména na jaře.

6. Ochrana:

Sjednaná pojistka kuním kousnutím nezabrání. Pokryje ale vzniklé náklady. Správné pojištění auta či domácnosti vás ochrání před finančními škodami.

Přečtěte si také:

Pár se stěhuje do svého prvního vlastního bydlení

| OVB Allfinanz, a.s.

Financování nemovitosti: Splnění snu o vlastním bydlení

Konečně jste pryč z pronajatého bytu a můžete se nastěhovat do vlastního domu se zahradou. Teď si můžete zařídit svůj prostor mezi čtyřmi stěnami tak, jak se vám to líbí – aniž byste museli požádat svého pronajímatele nebo družstvo o povolení. Aby se sen o vlastním bydlení nezměnil v noční můru, je důležité si koupi správně naplánovat časově i finančně. Povíme vám, jak můžete realizovat svůj sen o vlastním bydlení navzdory vysokým cenám a úrokovým sazbám.

Dva muži sedící na dodávce – Vanlife

| OVB Allfinanz, a.s.

Vanlife: Život v dodávce – Jak se správně pojistit a financovat na cestách

Ranní probuzení v Česku a večerní usínání v Chorvatsku s výhledem na moře. Cestování obytným autem je nezapomenutelné dobrodružství. Aby se sen o bezmezné svobodě neproměnil v noční můru, měli byste se dobře připravit. Ukážeme vám, jak být připraveni na nečekané – jak finančně, tak i z hlediska pojištění.